In 1612 heeft Jan Adriaanszoon Leeghwater ervoor gezorgd dat de Beemster door maar liefst 43 molens is leeggepompt. Meteen daarna is begonnen met de inrichting. De wegen, de sloten en de kavels zijn volgens een ordelijk strak geometrisch patroon gebouwd. De Beemster is door wegen verdeeld in vierkanten van 1800 x 1800 meter. Ieder vierkant is door middel van sloten en tochtsloten (grotere sloten) opgedeeld in 20 kavels van 180 x 900 meter. Hier dankt de Beemster zijn roem aan en staat sinds 1 december 1999 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Naast de prachtige typische Noord-Hollandse natuur, is de Beemster ook rijk aan historie en cultuur. Langs de wegen staan tal van historisch belangrijke boerderijen waaronder de Eenhoorn uit 1682, die uitgeroepen is tot de mooiste boerderij van Noord-Holland.

 

De stelling van Amsterdam is de grootste kring van verdedigingswerken die ooit is gebouwd, met 42 forten met een onderlinge afstand van 3 km rond Amsterdam. Fort Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling en ligt in de zuidwesthoek van de Beemster. U kunt het fort bezoeken. Kijk voor openingstijden op www.fortspijkerboor.nl.

De Beemster

Beemster Erfgoed Marathon

Beemster Erfgoed Marathon

Samen hardlopend en fietsend

Samen hardlopend en fietsend

...over de dijk...

dwars door de koeienstal

dwars door de koeienstal

Knuffels voor iedereen!

Knuffels voor iedereen!

Samen Sportief Smullen!